Futómű javítás

A pontosan beállított futóművek alapvetően fontos alkotóelemei az autóknak, ezek nélkül a gépjárművek lényegi célja, a mozgás lényegében nem megoldható. Az autók futóművei egyszerre több feladatot is ellátnak, egyrészt hordozniuk kell a gépkocsi teljes súlyát, másrészt a biztonságos irányíthatóságért is felelniük kell, amihez a kerekek tökéletes tapadása elengedhetetlen.

Az útfelület még a legjobb minőségű autópályákon sem mondható teljesen simának, nem beszélve az alacsonyabb rendű utakról, így a harmadik legfontosabb feladata a futóműveknek az utak kisebb nagyobb egyenetlenségeit a lehető legjobban elnyelni, és ez nemcsak az autóban ülők kényelmi komfortját szolgálja, hanem a megfelelő tapadásnak is elsőrendű alapfeltétele. Amint a kerék egyenetlenségre hajt rá, a rugók és lengéscsillapítók együttes munkájának köszönhetően a lökésszerű energia nagy része elnyelődik, a rázkódás minimálisra csökken.

A gépjárművek futóművének pontos beállítása legfőképpen azért fontos, hogy a jármű vezetőjének minden körülmények között rendelkezésére álljon a precíz irányíthatóság, a tökéletes tapadás, mivel csak így tudja garantálni a járműben ülők legnagyobb szintű biztonságát. Nem utolsósorban a megfelelő beállítású futómű biztosítja a vele kapcsolatban lévő alkatrészek hatékony működését, és azt, hogy ezek az alkatrészek ne kopjanak el idejekorán, ne menjenek tönkre.

Hazánk útjai a kevés kivételtől eltekintve elég erősen igénybe veszik a az autók futóműveit, olyan negatív hatásoknak kitéve, amelyek a pontosan beállított alkatrészek elállítódását eredményezheti. Amint a kerekek összetartásának-, dőlésének, vagy/és uránfutásának szöge a helyes értéktől eltér, az autó biztonságos irányíthatósága csorbát szenved, a vezetőtől állandó korrigálásokat kíván meg, akár egyenesben halad az autó, akár kanyarban. Mindezekkel összefüggésben a gumik tapadása sem lesz száz százalékos, aminek egyenes következménye a biztonságos vezethetőség csökkenése akár a veszélyes mértékig. Az elállítódott futóművel való közlekedés során megnő a gumik, a gömbfejek, a kerekek csapágyainak, és egyéb alkatrészeinek kopása, rosszabb esetben akár a rongálódása is. Az egészben talán a legkisebb rossz, hogy az említett alkotórészek kopása, súrlódása következtében megnő a gépkocsik fogyasztása is.A fentebb felsorolt negatív következményeket figyelembe véve talán nem kell még tovább bizonygatni, hogy mennyire fontos a jól beállított futómű a közlekedés biztonsága, az autónk minél hosszabb ideig történő probléma mentesebb használata és a pénztárcánk szempontjából.